Mitä koiralta voi oppia elämästä & 4 elämän muuttavaa sopimusta

Mitä koiralta voi oppia elämästä & 4 elämän muuttavaa sopimusta

Hei Tähtönen!

Tämän kertainen blogin aihe nousi mieleeni meidän uuden ystävämme saavuttua elämäämme muutama päivä sitten Romaniasta. Vaikka et olisi koiraihminen, niin löydät tästä kirjoituksesta varmasti uutta perspektiiviä siihen, kuinka tuoda lisää iloa elämään sekä kuinka vapautua mielen ohjelmoinneista, jotka ohjaavat ajatteluamme ja kanssakäymistämme muiden ihmisten kanssa.

Herättyäni tänään kuuntelin uusimman Eckhart Tollen podcastin, ja hän puhui, kuinka ihminen on kadonnut jatkuvaan tekemiseen. Kun näemme metsässä jopa tuhansia vuosia vanhoja puita, mietimme miten ne voisi muuttaa rahaksi tai hyödyntää jollain tavalla. Emme enää arvosta olemassaoloa. Jos näemme kauniin kukan, haluamme kerätä sen ja viedä kotiin maljakkoon. Eckhart vertasi ihmistä koiraan ja kissaan, jotka ovat enemmän läsnä ja nauttivat hetkestä (elämästä) enemmän kuin ihmiset tänä päivänä.

"Menetämme jatkuvasti sen kauneuden mitä juuri tämä hetki meille tuo. Miksemme me voisi katsella maailmaa viattomasti kuten koira?"

Uuden koiraystävämme tarina alkoi Romanian kadulta. Mutkien kautta hän ja hänen kaksi sisarustaan päätyivät suomalaisen rescuejärjestön adoptio-ohjelmaan ja yksi sisarusparven pennuista meille. Saavuttuaan meille, koira oli todella kuivunut ja aliravittu. Yhden vuorokauden aikana tapahtunut muutos oli uskomaton. Vaikka hänen elämässään muuttui kaikki, ja me olimme hänelle tuntemattomia, rakkauden voimalla hän luotti meihin ja alkoi tutkia rohkeasti uutta elämää. Aloin miettimään sitä, kuinka usein ihminen jää märehtimään vanhoja juttuja tai murehtimaan tulevaa jo ennen kuin se on tapahtunut. Menetämme jatkuvasti sen kauneuden mitä juuri tämä hetki meille tuo. Miksemme me voisi katsella maailmaa viattomasti kuten koira? Kuinka voisimme soveltaa koiran elämänkatsomusta omaamme?

Arkisista asioista juhlan hetki

Olen aina pyrkinyt nauttimaan arkisistakin asioista niin paljon kuin mahdollista. Useinkin sillä, kuinka asioihin asennoituu, on paljon merkitystä. Jos käyttää hieman mielikuvitusta, miltei kaikesta voi tehdä hauskaa tai vähintäänkin siedettävää. Esimerkiksi tylsästä työmatkasta voi saada rentouttavan oppimishetken, jos valitsee etukäteen jonkun kiinnostavan podcastin kuunneltavaksi ja keittää mukaan kahvia tai teetä termosmukiin. Mieti jokin arkinen asia tai useampikin, jonka toivoisit olevan erilainen ja yritä muokata se jollain tavalla. Nämäkin asiat voi kyllä nähdä keinoina paeta nykyhetkeä, mutta ajattelen itse sen niin, että jos pieni piristys saa minut nauttimaan jostain ei-niin-kivasta, niin se voi luoda läsnäoloa hetkeen paremmin, kuin jostain ”kärsiminen”. Pienet piristävät jutut voivat poistaa johonkin asiaan liittyvän vastustelun.

kuvassa koira ja auringonlasku

Meidät on ohjelmoitu odottamaan viikonloppuun ja lomiin, että elämästä voi nauttia. Viikonloppuna saa tehdä paremman aamiaisen pöydän ääreen ja snäkkejä elokuvaa varten. Miksei niistä dippivihanneksista ja tunnelmavalaistuksesta voisi nauttia viikon muinakin päivinä? Käydessäni ma-pe iltaisin töissä yli vuosikymmenen, huomasin kuinka ennen töitä vaan odotin töihin lähtemistä: ”Eihän tässä kannata mitään tehdä, koska töihin pitää lähteä”. Lenkit koirankin kanssa menivät enemmän tai vähemmän murehtiessa tulevaa työpäivää. Jossain vaiheessa heräsin siihen, kuinka elämä lipuu ohitse tällä tavalla. Aloin olla läsnä lenkeillä ja huomasin, kuinka paljon iloa se tuotti, kun pääsin seikkailemaan koirani kanssa uusille lenkkireiteille olemalla läsnä. Seurasin maailmaa koiran silmin, ja se oli ihanaa. Keväisin ja kesäisin saatoimme mennä kahdestaan piknikille lenkin varrella tai jäimme ottamaan aurinkoa kivelle. Pienillä muutoksilla pystyin tuoda lisää läsnäoloa ja elämästä nauttimista arkipäiviin. Sivutuotteena stressikin väheni. Jatkuva ajatusten virta on se, joka tuottaa suurimman osan ahdistuksestamme ja pahoinvoinnistamme, ja pienillä päivittäisillä muutoksilla ajatustenvirta alkaa hiljentyä.

Koiran vinkit parempaan elämään

  1. Kun olet ulkona, OLE siellä. Älä mieti lenkillä mitä pitää seuraavaksi tehdä tai mitä työkaveri sanoi pahasti viikko sitten. Jos ajatukset alkavat virrata, tiedosta ne, mutta päästä niistä irti tutkimalla ympäristöä. Et pysty sillä hetkellä ratkomaan, mitä ikinä mietitkään. Katso taivaalle, kuuntele puiden lehtien havinaa, haistele kukkia, laita varpaat veteen. Jos mahdollista, kävele hetki paljain jaloin. Paljain jaloin kävelemisessä on paljon terveyshyötyjä ja se maadoittaa.
  2. Herättyäsi, kirjoita kolme asiaa, joista olet kiitollinen. Kiitollisuuspäiväkirja auttaa manifestoimaan haluamiasi asioita ja kääntämään ajatukset sekä oleminen kohti positiivisuutta. Paras aika tehdä tämä on heti aamusta. Mieti, kuinka koira heiluttaa häntäänsä uudelle ihanalle päivälle ja pelkän oman ihmisen näkeminen riemastuttaa. Mikä lahja onkaan, kun herää uuteen päivään ja kaikki on mahdollista. Sano itsellesi tai ääneen ”Tämä on hyvä päivä”, ja huomaa, kuinka paljon hyviä asioita päivän aikana tapahtuu. Nukkumaan mennessäsi, mieti mistä olet kiitollinen, missä onnistuit ja mistä olet innoissasi seuraavassa päivässä. Tämä auttaa kääntämään ajatuksia positiiviseen etenkin, jos kärsit toistuvista ahdistavista ajatuksista iltaisin.
  3. Leiki. Me aikuiset olemme usein turhan takakireitä ja otamme elämän aivan liian vakavasti. Mikä ilahdutti sinua lapsena? Voisitko tuoda jotain lapsuudestasi tähän päivään? Rakastin itse lapsena värittää, piirtää, laulaa ja haaveilla. Yritän tuoda näitä asioita elämääni mahdollisimman usein. Tee illalla maja, josta katsella elokuvia tai jossa lukea kirjaa. Koska miksi ei? Lapsena teimme asioita, koska ne olivat kivoja. Ei niiden tarvinnut olla järkeviä.
  4. Näytä rakkautesi. Varsinkin täällä Pohjolassa olemme tottuneet peittämään etenkin hyvät tunteet. Miksemme voisi useammin kertoa ystävälle tai vaikka työkaverille, kuinka tärkeitä he ovat? Jokainen ihminen haluaa tuntea olevansa tärkeä. Vaikka vastareaktio olisi hämmennys, vannon, että teollasi tai sanoillasi saatat pelastaa toisen päivän. Etenkin, jos haluat itse saada enemmän rakkautta, niin parempaa keinoa ei ole, kuin antaa sitä ensin itse. Vastaantulijallekin voi oikeasti hymyillä, etkä kuole siihen.
  5. Anna anteeksi, älä tuomitse. Kantamalla kaunaa esimerkiksi jollekin ihmiselle, ei itse asiassa vaikeuta hänen elämäänsä, vaan sinun. Se ei tarkoita, etteikö tämä henkilö olisi tehnyt väärin. Paras lahja, jonka itselle voi antaa, on antaa anteeksi. Eckhart Tolle sanoo aina, että sellainen henkilö, joka tekee väärin sinua kohtaan, ei tiedä paremmin. Jokainen toimii siitä tietoisuuden tasosta, jossa hän on. Emme myöskään koskaan voi täysin ymmärtää toisen ihmisen tarinaa ja syitä jollekin käyttäytymiselle. Tuomitessamme toisen ihmisen, tuomitsemme itsemme. Voimme ainoastaan itse valita elää hyvää elämää.
  6. Rakastu elämään. Ei ole mitään suurempaa lahjaa, kuin elämä itsessään, vaikka olemmekin ehdollistuneet sille, että vain olemalla tuottelias ja hyödyllinen, olemme arvokkaita tai olemme onnellisia sitten, kun. Kuinka ihanaa on olla terve, tavata ystäviä, katsoa auringonlaskua, syödä hyvää ruokaa, rapsuttaa lemmikkiä. Jokainen päivä ei ole helppo, mutta kaikissa päivissä on jotain, josta olla kiitollinen. Mieti joka ilta mennessäsi nukkumaan mitä hyviä asioita päivässäsi tapahtui ja valitse paras niistä, ja ole siitä kiitollinen. Jos sinun on vaikea tuntea kiitollisuutta sydämessäsi, kokeile seuraavaa: Mieti ensin, miltä tuntuisi menettää esimerkiksi koti ja sitten saada se takaisin.

Muut peilikuvanamme

Monille suomalaisille positiivisuus on kirosana. Positiivisuus ymmärretään mielestäni usein hieman väärin. Jos jollain on positiivinen elämänasenne, hän on nimenomaan ymmärtänyt, että elämässä kyse on juurikin niistä pienistä asioista, ja jokaisessa vastoinkäymisessä on hopeinen reunus. Se ei tarkoita, etteikö tällaisella ihmisellä olisi vastoinkäymisiä siinä missä muillakin. Positiivisuus ei tarkoita, että ei saisi koskaan olla surullinen tai tuntea masentuneisuutta. Kaikki tunteet kuuluvat elämään. Kannattaa kuitenkin miettiä jääkö märehtimään asioita, joihin ei voi vaikuttaa tai jotka ovat menneen talven lumia. Murehtimalla jostain mikä tapahtui vuosia sitten, menetämme tämä hetken. Menneisyys ja tulevaisuus elävät vain ihmisen mielessä. Elämä tapahtuu aina tässä hetkessä: menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus tapahtuvat samassa ajassa eli tässä hetkessä. Sen vuoksi universumin lakien mukaisesti kiitollisuus tuo lisää asioita, joista olla kiitollinen.

"Murehtimalla jostain mikä tapahtui vuosia sitten, menetämme tämä hetken. Menneisyys ja tulevaisuus elävät vain ihmisen mielessä. Elämä tapahtuu aina tässä hetkessä: menneisyys, nykyhetki ja tulevaisuus tapahtuvat samassa ajassa eli tässä hetkessä."

Meidän ajatuksemme ovat todella pitkälle samaa kaavaa noudattavia. Meille opetetaan, että pitää olla tietynlainen, jotta on hyväksyttävä. Meidän kannattaa odottaa pahinta, niin ei tule pettymään. Omia mielen ohjelmointeja on tärkeää tiedostaa ja purkaa. Mietin itse ennen paljonkin sitä mitä muut minusta ajattelevat, ja mottoni oli "pessimisti ei pety".

Totuushan on se, että mitä näen muissa, olen minä itse. Peilaamme itseämme muihin ja luomme muista mielikuvan oman itsemme perusteella. Kaikki ovat mielemme tuottamia hologrammeja. Joten minä, joka mietin mitä muut ajattelevat, olin epävarma itsestäni ja se versio todellisuudesta, jossa muut tuomitsevat minut, eli vain minun mielessäni (vaikka se tuntui erittäin todelliselta). Olin pessimistinen, koska en uskaltanut elää elämää. Kun pystyy vapautumaan edes yhdestä mielen kahleesta tiedostamalla sen olemassaolon, voi kokea vapautuksen tunteen monen elämän osa-alueen suhteen.

4 elämän mullistavaa sopimusta

Elämämme ihmisinä eroaa eläimistä eniten sillä tavalla, että me olemme tietoisia siitä, että olemme tietoisia. Pystymme myös muistamaan asioita vuosikymmeniä ja kärsimään samaa kärsimystä yhä uudelleen ja uudelleen. Siinä missä koira on ajatuksen alapuolella (ei kykene ajatteluun), ihmisen tulisi pyrkiä ajattelun yläpuolelle (ettemme olisi ajatustemme orjia).

"Olemme yhteiskunnan, vanhempiemme, koulutuksen, ystävien, median, viihteen jne. luomien ohjelmointien vankeja. Kaiken lisäksi mielemme alkaa toimia näitä uskomuksia vahvistavana voimana."

Don Miguel Ruizin kirja The Four Agreements käsittelee neljää sopimusta, jotka joko hyvässä tai pahassa vaikuttavat elämäämme ja kärsimyksemme määrään. Kirjassa ihmisen elämää lapsuudesta lähtien kuvaillaan kesyttämiseksi. Tuo kesyttäminen luo matrixin, jossa elämme. Pienestä pitäen meitä ohjelmoidaan asioilla, joista tulee niin syviä uskomuksia, että niistä moni ei koskaan pääse irti. Olemme yhteiskunnan, vanhempiemme, koulutuksen, ystävien, median, viihteen jne. luomien ohjelmointien vankeja. Kaiken lisäksi mielemme alkaa toimia näitä uskomuksia vahvistavana voimana. Näin käytämme itseemme ja toisiimme tiedostamattamme mustaa magiaa, Ruiz sanoo.

Jos pystyt tekemään seuraavat Ruizin kokoamat sopimukset itsesi kanssa, elämästäsi katoaa suuri määrä turhaa kärsimystä ja kutsut elämääsi yltäkylläisyyttä, vapautta ja onnellisuutta.

Ensimmäinen sopimus: Ole virheetön sanoissasi

Sanoissamme on suuri voima. Valitettavasti käytämme sanoja väärin, jolloin ne toimivat meitä vastaan. Jokin kokemus lapsuudessa, jossa sinua on esimerkiksi kutsuttu tyhmäksi tai rumaksi, saattaa muuttaa uskomuksesi itsestäsi, ja elät siitä eteenpäin siinä uskossa ja sen uskon mukaisesti, että olet tyhmä tai ruma. Vahvistat toisen ihmisen sanomia sanoja toistamalla niitä mielessäsi päivästä, jopa vuodesta toiseen. Pikkuhiljaa tuosta sanasta tulee uskomus ja osa persoonallisuuttasi. Etkä välttämättä enää edes muista mistä tuo uskomus on peräisin. Samalla tavalla musta magia toimii toiseen suuntaan: jos käytämme sanojamme väärin muita kohtaan, saamme vastaukseksi vihaa eli sanamme toimivat meitä vastaan. Lisäämme pahaa energiaa maailmassa, ja tuo energia jää kehoomme. Se mitä teet muille, annat sen itse asiassa itsellesi. Itseään rakastava ihminen ei ole koskaan inhottava muita kohtaan.

"Aina, kun puhut mieti, että millaista energiaa haluat tuoda omaan elämääsi, itseesi ja maailmaan. Puhu itsestäsi kauniisti ja virheettömästi niin kuin muistakin."

Juoruaminen on Ruizin mukaan yksi pahimpia keinoja käyttää sanojamme. Juoruamme, koska olemme oppineet siihen. Mieti tilanne, jossa työpaikallasi aloittaa uusi esimies. Olet ollut lomalla ja palaat lomalta takaisin. Ennen kuin ehdit tavata uuden esimiehen, työkaverisi tulee sanomaan sinulle, että esimies on täysi pelle. Muokkaatko mielipidettäsi tuosta esimiehestä työkaverisi antaman mielipiteen mukaisesti vai annatko tuolle "pellelle" tilaisuuden? Etenkin, jos työkaverisi on sinulle läheinen, hänen mielipiteensä varmasti jollain tavalla vaikuttaa sinuun. Tällaiset tilanteet ovat vaarallisia, sillä se, joka tuon mielipiteen sanoo, puhuu oman ”unensa” kautta. Tuo mielipide perustuu täysin työkaverisi näkökulmaan eli harhaan. Tällä tavalla myös juorut leviävät ja joku (tässä esimerkissä esimies) saattaa tulla täysin väärinymmärretyksi koko työyhteisön sisällä yhden henkilön näkökulman perusteella.  

"Luovuttamalla energiaasi toiselle esimerkiksi märehtimällä jotain, mitä joku sanoi sinulle, luot itsellesi matalan värähtelyn tilan, jolla vedät puoleesi lisää negatiivisia tapahtumia."

Aina, kun puhut mieti, että millaista energiaa haluat tuoda omaan elämääsi, itseesi ja maailmaan. Puhu itsestäsi kauniisti ja virheettömästi niin kuin muistakin.

Toinen sopimus: Älä ota mitään henkilökohtaisesti

Älä koskaan ota mitään, mitä ympärilläsi tapahtuu, henkilökohtaisesti. Toisten ihmisten sanat, teot ja tekemättä jättämiset eivät kerro sinusta mitään. Sanon aina, että niin monta mielipidettä ja versiota sinusta löytyy, kuin ihmisiäkin. Uutinen: kaikki ei liity sinuun. Hah!

Joku sanoo sinulle: "Sinulla on kamala vihreä tukka". Jos tukkasi on musta, et varmaankaan ota sitä henkilökohtaisesti? Mutta jos olet juuri käynyt kampaajalla ja joku sanoo, että hiuksesi näyttävät oudoilta, loukkaannut. Loukkaannut siksi, koska sinä olet epävarma hiuksistasi. Jos pidät uusista hiuksistasi, et anna tuon kommentin vaikuttaa ja silloin voit ajatella, että ehkä arvostelija on kateellinen tai hän on itse halunnut muuttaa hiustyyliään, mutta ei ole uskaltanut. Tällöin kommentti kertoo vain hänestä itsestään. Itse hiukset eivät ole muuttuneet missään näissä esimerkeissä, ainoastaan sinun ajatuksesi niistä. Antamani esimerkit ovat yksinkertaisia, mutta ajatusta voi soveltaa ihan mihin tilanteeseen vain.

Projisoimme kaikella itseämme muihin. Aina. Asiat vain ovat, kunnes annamme sille jonkin arvon. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö ihmiset voi olla sinulle ikäviä tai tehdä väärin sinua kohtaan. Pointti on siinä, että päästät itsesi helpommalla, jos et ota mitään henkilökohtaisesti, koska loppujen lopuksi muiden teoilla tai sanoilla ei ole mitään tekemistä sinun kanssasi. Luovuttamalla energiaasi toiselle esimerkiksi märehtimällä jotain, mitä joku sanoi sinulle, luot itsellesi matalan värähtelyn tilan, jolla vedät puoleesi lisää negatiivisia tapahtumia.

Sisäinen ohjelmointimme ohjaa ajatteluamme ja kaikkea mikä ”unessamme” näyttäytyy, kunnes tiedostamme tuon ohjelmoinnin.

Kolmas sopimus: Älä tee olettamuksia

Älä tee missään tilanteessa läheistesi tai muiden ihmisten suhteen olettamuksia. Älä oleta asioita, vaan kysy. Ongelma nykypäivän kommunikointitilanteissa usein on kommunikoinnin puute. Ei kysytä, vaan oletetaan. ”Kaisa on taas niin kärttyinen varmaan, koska sen mies on pettäjä.” ”Kalle ei moikannut minua varmaan, koska ei pidä minusta.” ”Naapuri ei koskaan korjaa koiran jätöksiä, kaikki pihalla olevat kasat ovat tuon naapurin jättämiä.” Todellisuus voi olla, että näit yhden kerran, kun naapuri jätti jätökset korjaamatta, koska kakkapussi oli pudonnut johonkin. Ehkä hän tuli myöhemmin korjaamaan jälkensä? Emme pelkästään oleta, vaan oletamme jotain huonoa. Jotain sellaista, jolla voimme syyllistää muita kokeaksemme olevamme parempia.

Selkeää kommunikointia on: "Tätä minä haluan." "Mitä sinä haluat?" "Miksi teit/sanoit noin?" Suuri osa ongelmista olisivat menneitä, jos meillä olisi käytössä selkeä ja suora kommunikointi.

Neljäs sopimus: Tee aina parhaasi

Parhaasi ei ole joka päivä samanlainen. Siitä huolimatta mikä sen hetkinen olotilasi, vireystasosi tai tunnetilasi on, tee parhaasi. Älä enempää tai vähempää. Tekemällä parhaasi teet enemmän, mutta olet itsellesi armollinen. Tekemällä parhaasi, koska haluat tehdä mitä teet, et sen takia, että saat palkinnon, tuot hyvää energiaa kaikkeen, mitä milloinkin teet. Teen itse välillä seuraavanlaisen harjoituksen, jos minua ei huvita tehdä jotain asiaa, esimerkiksi tiskaamista. Päätän, että tiskaan niin hyvin kuin mahdollista, kuivaan astiat ja siivoan keittiön kiiltäväksi. Tämä toimii joka kerta! Keskityn siihen, mitä teen ja teen sen hyvin. Verrataan siihen, että istuisin sohvalla ahdistuneena koko illan miettien tiskatako vaiko ei. Muutos energiassa näiden kahden vaihtoehdon välillä on huima, vaikka kyse olisi mitättömän pienestä asiasta.

Tee parhaasi noudattaessasi näitä neljää sopimusta, niin päivä päivältä tulet huomaamaan, kuinka ajattelusi ja maailmasi muuttuu. Jokainen päivä ei tule olemaan helppo, mutta tee niin hyvin kuin pystyt. Pienet muutokset joka päivä synnyttävät pitkällä aikavälillä suuria muutoksia. Ei tarvitse pyrkiä täydellisyyteen.

Olen kiitollinen

Katselen tällä hetkellä keittiön ikkunasta, kun aurinko paistaa pitkästä aikaa. Söin äsken ravitsevan lounaan ja koiraystävä nukkuu levollisesti matolla. Olen terve ja saan luoda jotain, millä on minulle merkitystä. Olen kiitollinen tästä hetkestä, ole sinäkin.

-Mirella

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti